Smertediagnose

Hovedpine

Hovedpine er en af de hyppigste smertetilstande, og én af de tilstande som flest danskere henvender sig til lægen med.
Hovedpine kan inddeles i flere typer, men de hyppigste kaldes for spændingshovedpine og migræne. Man inddeler hovedpiner i primære og sekundære, hvor førstnævnte opstår uden at man kan påvise en bagvedliggende årsag og sidstnævnte har et tidsmæssigt sammenfald med f.eks. et hovedtraume, et overindtag af alkohol, dårlig søvn eller stress.

Spændingshovedpine er den hyppigste form for hovedpine, og som skønnes en tredjedel af befolkningen oplever flere gange om måneden. Tilstanden kan også blive kronisk, som karakteriseres ved at hovedpine er til stede mere end 15 dage om måneden i en periode, der er længere end 3 måneder. Her er det vigtigt at understrege at kronisk ikke betyder for altid, men at det blot er varigheden der afgører det. Læs vores artikel om kroniske smerter her.
Spændingshovedpine, antages at skyldes psykiske forhold, stress, og mulig sammenhæng med, at man spænder op i nakken, i denne forbindelse.
Spændingshovedpine beskrives ofte som en trykken i hele hovedet. Diagnosen stilles ud fra de symptomer der er til stede, og ved at udelukke at der skulle være tale om en alvorlig sygdom.

Ligesom smerter generelt, så skyldes denne type hovedpine ikke én enkeltstående faktor, som vi kan ændre på, for at hovedpinen skal forsvinde. Det vil skyldes flere forskellige faktorer som stress, ændret eller dårlig søvn, sociale udfordringer, manglende bevægelse og væske mm.
De spændte muskler, får oftest skylden og er en forsimplet forklaring. Der vil nok være tale om at musklerne bliver spændte, grundet de nævnte faktorer, især stress, eller efter en lang arbejdsdag med samme arbejdsstilling, og når man er træt og sulten.
På nuværende tidspunkt, findes der desuden ikke en nem og sikker måde at afgøre på om muskler er spændte. Generelt er der heller ikke god sammenhæng mellem, når en sundhedsfaglig vurderer at muskler er spændte, og de smerter, der opleves. Med andre ord, så kan vi ikke altid lave et lighedstegn imellem kliniske undersøgelsesfund, og de smerter, der opleves.

Selvom at der ikke findes en enkelt årsag til at det opstår, så kan vi stadig gøre flere ting for at afhjælpe hovedpinen. Heldigvis forsvinder hovedpinen ofte af sig selv, efter noget tid, eller kombination med f.eks. motion, søvn, væske eller madindtag.
Hvis man har tendens til at lide af dette, så kan man derfor også forebygge det med disse tiltag:

  • Få sovet nok. 7-9 timer hver nat for voksne. Vær opmærksom på at der er forskel på hvad man har brug for. Hvis du har problemer med at få sovet nok kan du forsøge at undgå skærmlys en time inden sengetid. Undgå koffeinholdige drikke og store mængder mad inden sengetid. Vær fysisk aktiv, som giver en naturlig træthed, dog ikke før sengetid. Sørg for at der er køligt og mørkt, hvor du sover, på omkring 18-19 grader. Hvis du ikke er faldet i søvn efter ca. 15 minutter, så stå op og lav en let aktivitet, som f.eks. læse en bog.
  • Vær fysisk aktiv á 30 minutter om dagen(Sundhedsstyrelsens anbefaling). Hvis man har et stillesiddende arbejde, så sørg for at skift arbejdsstilling ofte. Den næste stilling er den bedste.
  • Få nok væske. For mennesker med normalt aktivitetsniveau er anbefalingen på omkring halvanden liter væske om dagen.
  • Spis regelmæssigt.
  • Smerte- og stresshåndtering kan være gavnligt, især hvis tilstanden er kronisk.

 

Hos Better Health arbejder vi altid udfra en patientcentreret tilgang, hvilket vil sige patienten er i fokus og denne bliver taget i hånden hele vejen i mål.
Patienten skal lære at køre denne nye bil, hvor vi sidder ved siden af og viser hvordan den virker og hvilken vej den skal køre.
Vi giver tryghedsskabende budskaber, som f.eks. at det er ikke farligt at bevæge dig, smerten er ikke farlig, du kan godt opnå bedring mm. 

Derudover giver vi håb om fremtiden, frem for at fjerne det. Vi forsøger at normalisere en tilstand, for at man kan føle sig normal og som en del af fællesskabet igen, som vi ved er vigtigt for at opnå bedring.

Kan du genkende ovenstående, eller har du forsøgt dig med andre former for behandling uden effekt, så tilbyder vi individuelle smertehåndteringsforløb i hele landet samt som onlineforløb. Kontakt os på telefon: 71 74 17 21 eller mail info@betterhealth.dk

 

Hvad du kan tage med dig fra denne artikel:

  • Der kan være flere årsager til hovedpine end blot én, f.eks. dårlig søvn og stress.
  • Der findes ikke god sammenhæng mellem smerter, og når en sundhedsfaglig vurderer at muskler er spændte.
  • Skift arbejdsstilling for at undgå hovedpine

Kontakt os i dag og hør hvordan vi kan hjælpe dig