Gradueret eksponering er en effektiv metode til at håndtere kroniske smerter, hvor fokus er genvindelse af tidligere funktion samt reduktion af frygt for bevægelse, dette gennem gradvis opnåelse af succesoplevelser. At eksponere sig selv betyder at udsætte sig for en given påvirkning. Når det handler om træning og smerte, kan en gradvis introduktion af bevægelser og øvelser, som du måske tidligere har undgået eller oplevet smerter ved, reintroduceres i dit dagligdagsliv ved hjælp af eksponeringsmetoden. Gennem nøje planlægning af eksponering, kontinuerlig monitorering og samarbejde mellem dig og f.eks. din fysioterapeut, kan denne metode føre til signifikante forbedringer i funktionalitet og livskvalitet (1, 2, 3, 4)
Eksponeringen skal altså i forhold til smerte gradueres og tilpasses distinkt til den enkelte og tilrettelægges gennem progressiv bevægelse og belastning. Denne udfordring styrker og opbygger både vævet i kroppen til at kunne tolerere en højere belastning, men påvirker også nerve- og smertesystemet ved gennem udførelse af den specifikke bevægelse eller udfordring, med det formål at mindske dit nervesystems følsomhed over for den.
Forandringerne i din krop sker altså på to måder:
Hjernen fortolker konstant de inputs vi får gennem vores sanser og vurderer herved om den mener vi er i fare eller ej. Det betyder derfor at eksponeringen skal udføres gennem gradvis pacing, og er afhængig af dosering og timing, således at vævet og nervesystemet ikke reagerer for voldsomt, hvilket kaldes et flare-up. Et flare-up er ikke i sig selv farligt, men blot et udtryk for nervesystemet har fortolket de samlende inputs og vurderet, at der sker for meget og for hurtigt i forhold til hvad det mener er sikkert. Når denne adfærd bliver problematisk, kaldes den fear avoidance-adfærd, hvor man undgår visse handlinger på grund af frygt for skader eller oplevelsen af smerte. Det er essentielt at bryde denne negative cyklus hurtigt og gradueret eksponering gør dette muligt. Vores krop og nervesystem lærer gennem succes eller fiasko og derfor kan for gradvise tilpassede påvirkninger over tid lave nye tilpasninger og genoprette en mere normal følsomhed og balance. Dette skaber mulighed for at leve et friere liv med færre smerter, begrænsninger, bekymringer og et højere funktionsniveau i hverdagen.
Den mere komplekse og sandsynligvis vigtigste del af forklaringen på, hvorfor gradueret eksponering kan reducere vedvarende smerter forbundet med en bestemt bevægelse, er, at det får nervesystemet til at føle sig mindre truet af bevægelsen, selvom vævene ikke tilpasser sig betydeligt. Da smerte er et produkt af hjernen, er det afgørende at ændre nervesystemets opfattelse af trusselsniveauet.
Vores nervesystem udfører konstant en vurdering af vores sikkerhed, baseret på vores tidligere erfaringer og vores forventninger til fremtiden med det formål at sikre vores overlevelse bedst muligt. Problemet opstår, når denne vurdering af potentielle trusler ikke nødvendigvis er hverken reelt truende eller konstruktiv i den situation vi står i. Hvis vi derfor undgår bestemte bevægelser eller andre elementer, som vores nervesystem betragter som potentielle trusler, begrænser vi vores muligheder for denne tilpasning. Det medfører en mindre vores komfortzone og medfører faktisk at der skal mindre til før vi oplever smerte.
Et genoptræningsprogram skal tilrettelægge med det formål at skabe tryghed i hjernen gennem en positiv relation til bevægelse. Vores nervesystem har derfor behov for gentagne inputs og præcis information om kroppens tilstand og dens kapacitet til at regulere sit respons bedst muligt. Smerten kan altså ses som et alarmsignal og det er vigtigt at forstå, at det du mærker eller oplever i høj grad er hjernens tolkning og vurdering af trusselsniveauet, hvilket spiller en central rolle i din oplevelse af smerte.
SAID betyder “Specific Adaptation to Imposed Demand” og er essentielt i fysioterapi, da denne tilgang sikrer, at trænings- og rehabiliteringsprogrammer er specifikt målrettede og effektive. Det bygger på, at kroppen tilpasser sig specifikt til de krav, der stilles til den eller sagt med andre ord, at et specifikt input giver et specifikt outcome. Når kroppen udsættes for en bestemt type stress eller belastning, vil den tilpasse sig for at blive bedre til at håndtere dette, så længe det stress ikke er så stort, at kroppen nedbrydes – altså en skade. Omvendt vil et for lille input slet ikke medføre en reaktion og forandring. Ved at anvende dette princip kan vi opnå specifik tilpasning, som forbedre den funktion, vi ønsker at påvirke. Det kræver en omhyggelig vurdering af de individuelle behov og en systematisk tilgang til at øge belastningen for at fremme optimal tilpasning (5, 6).
Grundlæggende betyder det at:
I forlængelse af ovenstående beskriver udtrykket “Use it – or lose it” den omvendte mekanisme meget godt. Hvis vi ikke gør en specifik ting, aktivitet eller bevægelse, bliver både vores led, knogler, sener og muskler dårligere til at tåle belastningen, fordi vedligeholdelsen af funktionen ikke finder sted. Sagt med andre ord “det du øver bliver du bedre til og det du gør mest bliver du bedst til”.
Belastningen og kapaciteten skal altså følges ad i denne proces, for at undgå skader i vævet ved for hurtig progression og samtidig ikke provokere det beskyttende alarm- eller smertesystem for meget og for hurtigt.
Et eksempel kunne være at du får smerter i din ryg, når du skal bøje dig forover eller løfte. Først er det nødvendigt at konkretisere hvilke aktiviteter og bevægelser, der skaber frygt eller ubehag, rangeret fra mindst frygtede til mest frygtede eller sværeste. På den måde kan man vælge hvilke udfordringer og opgaver der giver mening og begynde med lette opgaver og lave krav, før progression til mere krævende opgaver udfordres.
Du kan evt. prøve at ændre hvor meget du bøjer dig forover, hvor stor en vægt du løfter eller hvor mange gange du gør det. Det er vigtigt at du starter ved et udgangspunkt som er muligt og derfra kan du gradvist øge igen over tid. Hvis det lykkes, er det et tegn på, at du påvirker din krop og nervesystem med den rette mængde stress og din ryg tilpasser sig.
Hvad kan du tage med dig fra denne artikel:
Referencer:
Vores mission er at skabe et paradigmeskifte i den måde smerter og trivsel behandles og forebygges på.
Vi sætter den enkelte i centrum for egen behandling og viser vejen til et liv med færre smerter og mere trivsel.
Adresse:
Borupvang 3, 2750 Ballerup
World Trade Center
CVR 40363394