Formålet med denne artikel handler om hvad du selv kan gøre, når du får en akut skade ud fra den bedste viden vi har på området og de erfaringer vi har gjort os i de mange behandlingsforløb vi har haft med borgere.
Hvordan vi tænker og agerer i forbindelse med oplevelsen af smerte afgøres bl.a. af vores viden, forståelse, tidligere forklaringer fra sundhedsprofessionelle og oplevelser. Der er mange faktorer i spil både fysiologisk, psykologisk og sociologisk som vi især som sundhedsfaglige, gradvist opnår større viden om. “Der skal is på” har de fleste nok hørt gentaget, som et klassisk råd til akut behandling, og det er faktisk et godt eksempel på noget, som vi i de senere år har måtte erkende er en behandling som ikke virker på den måde vi troede. I det hele taget har vi bevæget os fra en meget passiv tilgang til en mere aktiv form for behandling, hvor belastning, bevægelse, blodcirkulation og restitution er af langt større betydning for helingsprocessen. Personen som har pådraget sig skaden derfor skal inddrages i langt højere grad hvad angår. viden, overbevisninger, erfaringer, værdier og mål.
Før vi går videre til selve behandlingen og hvordan du bedst muligt kan håndtere en akut skade, er det vigtigt at klarlægge, hvilke ting du måske ikke selv kan håndtere og hvornår det kan være en god idé at tage på skadestuen eller bestille tid hos lægen.
Selvom rigtig mange mindre skader kan behandles sikkert og effektivt hjemme, er der situationer, hvor professionel hjælp er nødvendig, da behandlingsbehovet afhænger af skadens type og alvor. Er du opmærksom på nedenstående tegn, og kan udelukke disse, kan mange akutte skader håndteres effektivt derhjemme:
Før vi går til de mere specifikke behandlingsprincipper er det vigtigt at tale om smerter, fordi de i de flestes bevidsthed ofte forbindes med en skade. Men smerter kan opstå af mange årsager og er ikke altid ensbetydende med en strukturel vævsskade. Ved en akut strukturel skade vil der være inflammation (betændelse) til stede, som er en lokal reaktion i vævet, der oftest medfører smerte og er en helt naturlig del af skades- og helingsprocessen. Det er en god ting og et sikkert tegn på, at din krop fungerer som den skal, da dens celler reagerer på en potentiel trussel. Den er også en del af et advarselssystem, hvis formål det er at få os til at stoppe og reagere, så vi ikke gør den potentielle skade værre.
Smerte behøver dog ikke nødvendigvis være forårsaget af en fysisk skade som følge af belastning. I dag ved vi, at smerte i høj grad er en individuel oplevelse, som er multifaktoriel, hvilket betyder at den kan reduceres eller øges af et samspil af biologiske, psykologiske og sociale faktorer. Pludseligt opståede smerter uden kendt årsag, behøver derfor ikke at betyde at du har en skade. Frygt, tidligere oplevelser, kontekst og overbevisninger har en stor betydning, fordi hjernen tolker på alle de sanselige indtryk den får og ud fra de tidligere erfaringer den har. Det betyder at hvis den vurderer at der er fare på færde, så fungerer smerte som et advarselssignal og indvirker på hvor voldsomme dine smerter føles og hvordan din adfærd omkring dem udfolder sig (1,2).
Forestil dig en situation, hvor du vågner om morgenen og har voldsomt ondt i ryggen eller nakken. Har du lavet noget mens du sov, som kunne have forårsaget en skade? Nej, vel! Hvorfor skulle det så være en skade?
Kroppen er heldigvis mere robust end det, ellers var der ikke mange af os der stadig kunne stå og gå. Hvis du er sikker på, at du ikke faldt ud af sengen, så behøver det altså ikke resultere i total hvile, sygemelding og lægebehandling.
I et andet scenarie løber du f.eks. i skoven og er så uheldig at træde på en rod og vride om i din ankel. Den hæver hurtigt op, bliver rød, varm og du kan ikke støtte på den. Der er altså tale om et akut traume, som medfører hævelse og misfarvning. Dette er et tegn på en eller anden grad af strukturel skade i vævet. Hvad gør du? Det mest fornuftige vil nok være at stoppe, samt undgå at støtte på foden i det omfang det er muligt. Desuden gør det rigtig ondt.
RICE-princippet kender de fleste til, som den grundlæggende førstehjælp ved akut skade. Nogle har måske også hørt om PRICEM-princippet, som er en udbygget model med tilføjelse af nogle ekstra elementer. Følgende akronymer er forskellige tilgange til at behandle akut skade i bevægeapparatet (3,4).
PRICEM
PEACE & LOVE
Er de nyeste principper til behandling af akut skade, og er en mere helhedsorienteret tilgang, hvor flere af punkterne er de samme som i PRICEM, men samtidig fokuseres der på både den akutte og langsigtede behandling, samt de mere psykologiske faktorer, hvor patienten inddrages aktivt gennem viden og uddannelse (8).
PEACE er det som skadede område har behov for de første 1-3 dage er den akutte fase, hvor vævet skal have fred og beskyttelse under sikre forhold:
LOVE skal tilføres når det skadede område efter ca. 3 dage er kommet igennem den mest akutte fase, og den subakutte fase starter og længerevarende behandling skal tilrettelægges:
De første 1-3 dage:
Efter ca. 3 dage:
Hvad kan du tage med dig fra denne artikel?
Referencer:
1) Lewis J, O’Sullivan P. Is it time to reframe how we care for people with non-traumatic musculoskeletal pain? Br J Sports Med2018;epub ahead of print, 25 June 2018.
2) Webster BS, Choi Y, Bauer AZ, et al. The cascade of medical services and associated longitudinal costs due to nonadherent magnetic resonance imaging for low back pain. Spine2014;39: 1433-40.
4) Bleakley CM, Glasgow PD, Phillips N, et al. Guidelines on the management of acute soft tissue injury using protection rest ice compression and elevation. London: ACPSM, 2011.
5) Yerhot P, Stensrud T, Wienkers B, et al. The efficacy of cryotherapy for improving functional outcomes following lateral ankle sprains. Ann Sports Med Res2015;2: 1015.
6) Singh DP, Barani Lonbani Z, Woodruff MA, et al. Effects of topical icing on inflammation, angiogenesis, revascularization, and myofiber regeneration in skeletal muscle following contusion injury. Front Physiol2017;8: 93.
7) Hansrani V, Khanbhai M, Bhandari S, et al. The role of compression in the management of soft tissue ankle injuries: A systematic review. Eur J Orthop Surg Traumatol2015;25: 987-95.
8). Dubois, B., & Esculier, J.-F. (2020). “Soft-tissue injuries simply need PEACE and LOVE.”
9) Duchesne E, Dufresne SS, Dumont NA. Impact of inflammation and anti-inflammatory modalities on skeletal muscle healing: From fundamental research to the clinic. Phys Ther Sport2017;97: 807-17.
10). O’Dowd, J., Gladwell, P., & Bartlam, R. (2015). “Patient education and self-management in soft tissue injuries: A critical review.”
12) https://betterhealth.dk/sygdomme/gradueret-eksponering/
13) Bialosky JE, Bishop MD, Cleland JA. Individual expectation: An overlooked, but pertinent, factor in the treatment of individuals experiencing musculoskeletal pain. Phys Ther2010;90: 1345-55.
14) Khan KM, Scott A. Mechanotherapy: How physical therapists’ prescription of exercise promotes tissue repair. Br J Sports Med2009;43: 247-52.
15) Lin I, Wiles L, Waller R, et al. What does best practice care for musculoskeletal pain look like? Eleven consistent recommendations from high-quality clinical practice guidelines: Systematic review. Br J Sports Med2019;Epub ahead of print; 2019 Mar 2.
16) Roy JS, Bouyer LJ, Langevin P, et al. Beyond the joint: The role of central nervous system reorganizations in chronic musculoskeletal disorders. J Orthop Sports Phys Ther2017;47: 817-21.
17) Briet JP, Houwert RM, Hageman MGJS, et al. Factors associated with pain intensity and physical limitations after lateral ankle sprains. Injury2016;47: 2565-9.
Vores mission er at skabe et paradigmeskifte i den måde smerter og trivsel behandles og forebygges på.
Vi sætter den enkelte i centrum for egen behandling og viser vejen til et liv med færre smerter og mere trivsel.
Adresser:
Borupvang 3, 2750 Ballerup
World Trade Center
&
Kavalerivej 10, 8900 Randers
CVR 40363394