Kroniske smerter koster det danske samfund milliarder og presser både sundhedsvæsen, arbejdsmarked og borgere. Alligevel får alt for mange stadig for snæver behandling – og alt for sent. I denne artikel gennemgår vi, hvorfor en tidlig, helhedsorienteret indsats er afgørende, og hvad forskningen faktisk siger om effekterne af multimodal rehabilitering.
Hos Better Health omsætter vi viden til virkning. Med evidensbaserede, tværfaglige forløb hjælper vi smerteramte borgere med at genvinde funktion, trivsel og tilknytning til arbejdsmarkedet – i tæt samarbejde med jobcentre, forsikrings- og pensionsselskaber.
Kroniske non-maligne smerter udgør en alvorlig sundheds- og samfundsøkonomisk udfordring i Danmark og Europa. Omtrent 20 % af voksne europæere oplever moderate til svære kroniske smerter, hvilket har vidtrækkende konsekvenser for både individ og samfund 1. I Danmark har beskæftigede personer med kroniske lænderygsmerter samlet set omkring 5,5 millioner flere sygefraværsdage om året sammenlignet med beskæftigede personer uden lænderygsmerter 2.
Forskning viser, at tilbagevenden til arbejde for smerteramte borgere påvirkes af en række sammenvævede faktorer. I et kvalitativt studie identificerede Svanholm et al. (2020) tre centrale temaer blandt patienter, der havde gennemført multimodal rehabilitering 3:
Disse barrierer understreger nødvendigheden af en tværfaglig og individualiseret indsats. En generisk tilgang, f.eks. baseret på fysioterapi alene, vil sjældent være tilstrækkelig til at imødekomme den biopsykosociale kompleksitet, som kendetegner kroniske smerter.
Multimodale rehabiliteringsprogrammer (MMRP) bygger på en integreret tilgang, der inddrager fysiske, psykiske og sociale aspekter. Ifølge Busch et al. (2017) er MMRP forbundet med reduceret sygefravær – især når behandlingen igangsættes tidligt i sygdomsforløbet 4. Eklund et al. (2020) fandt i en økonomisk evaluering, at MMRP var både omkostningseffektiv og forbedrede livskvalitet målt ved EQ5D (måling af livskvalitet), med en omkostning per QALY (kvalitetsjusteret leveår) på €18.704 – under den svenske cost-utility-tærskel 1. Med andre ord: For hver “kvalitetsjusteret leveår”, patienterne opnåede gennem forløbet, var prisen lav nok til at blive betragtet som en god investering ifølge svenske sundhedsøkonomiske standarder. Det betyder, at indsatsen både skabte mere livskvalitet og gjorde det til en rimelig omkostning for sundhedsvæsenet.
En særlig vigtig konklusion på tværs af litteraturen er, at tidlig opstart af MMRP (inden for 60 dage efter sygemelding) reducerer risikoen for langvarigt fravær, øger funktionsevne og kan forebygge udvikling af sekundære lidelser som angst og depression 5.
Selvom unimodale tiltag ofte fremstår økonomisk attraktive på kort sigt, viser sammenlignende analyser, at disse løsninger ofte resulterer i længerevarende forløb, flere recidiver og højere samlet belastning på sundhedssystem og arbejdsmarked 1,4. Dette understøttes af studier, der viser, at en utilstrækkelig eller for snæver (unimodal) indsats øger risikoen for langvarigt sygefravær og i sidste ende førtidspension – en både menneskelig og samfundsøkonomisk tung konsekvens, som multimodal rehabilitering i højere grad ser ud til at kunne forebygge.
Hos Better Health arbejder vi med et helhedsorienteret rehabiliteringskoncept, der bygger på:
Vores erfaring viser, at kombinationen af viden, personlige handlekompetencer og koordineret aktørsamarbejde øger sandsynligheden for, at borgeren genvinder arbejdsevne og livskvalitet. Det er vigtigt at bemærke, at disse erfaringer bygger på praksisnære observationer og endnu ikke er valideret gennem randomiserede kontrollerede studier.
Forfatter: Joey Schubert
Redaktør: Simon Thor Larsen
Vores mission er at skabe et paradigmeskifte i den måde smerter og trivsel behandles og forebygges på.
Vi sætter den enkelte i centrum for egen behandling og viser vejen til et liv med færre smerter og mere trivsel.
Adresser:
Borupvang 3, 2750 Ballerup
World Trade Center
&
Kavalerivej 10, 8900 Randers
CVR 40363394